V dnešní době jsme poměrně hodně rozmlsaní a rádi si dopřejeme spoustu sladkého. Cukr používáme v rozličných podobách, ale nejčastěji používáme bílý řepný cukr, někdy se přidává cukr třtinový. Ne vždy to tak ale bylo.
V historii bylo nejběžnějším sladidlem bylo za pomoci ovoce a sirupů. Med byl vnímán jako lahůdka do čaje, nebo do přípravy těsta. A rozhodně nebyl přístupný pro všechny. Med byl oblíbený už u Slovanů. Sbírání medu se věnovali lidé už v paleolitu a to vykrádáním hnízd divokých včel. Postupně začali Evropané včely chovat v blízkosti obydlí a tím se přísun medu poměrně zjednodušil. Pokud nebyl po ruce med, sladilo se ovocnými šťávami. Březovou nebo javorovou. Velmi oblíbené bylo i slazení ovocem, to se v sezóně zpracovávalo do povidel a těmi se doslazovalo. Další možností bývalo rozmačkání ovoce do pasty a tou doslazovat. Další věc, kterou se doslazovalo a co zůstalo, až do dnes je obyčejná mrkev. Ta má totiž příjemně sladkou chuť. Pokud chcete sladit zdravě, pak klidně vyzkoušejte jeden z těchto způsobů, nejen že se jedná o jednoduchý způsob nahrazení cukru ale také je fruktóza pro tělo mnohem přirozenější a tím pádem i vhodnější než upravovaný bílý cukr.
Moderní doba s sebou nese také novinky v oblasti slazení. Umělá sladidla jsou stejně jako rafinovaný cukr nedoporučována. Čím je ale nahradit a na jaká sladidla si dát pozor?
· Agáve sirup – často zmiňován v souvislosti se zdravou výživou. Jeho výhodou je nízký obsah glukózy a nízký glykemický index, avšak jedná se o vysoce průmyslově upravené sladidlo, které obsahuje více jak 75% fruktózy. Z těchto důvodů NENÍ doporučován.
· Fruktóza – taktéž má nízký glykemický index (20) a sladí více než sacharóza a je trávena lépe než glukóza. Způsobuje však zvýšenou nabídku energie a zahajuje tvorbu tuku. Zvyšuje riziko metabolických poruch a diabetu. NEDOPORUČUJE se jako sladidlo ale její konzumace v ovoci je v pořádku.
· Javorový sirup a med jsou nositelem spousty cenných živin a jsou vhodné pro zdravou stravu avšak v malém množství pouze pro sváteční příležitosti.
· Slad – slady obsahují podobný podíl glukózy a fruktózy, obsahují také železo, vápník, hořčík, draslík i fosfor. Jsou získávány z ječmene a mají konzistenci asi jako med. Nejsou natolik sladké, ale jsou doporučovány jako zdravější forma slazení pro denní použití.
Zdravé slazení
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup