Poznejte přírodní krásy

Mnoho let příroda utváří neuvěřitelné úkazy, které by lidská ruka vyrobit nedokázala. Přesvědčit se o tom můžete, když se vydáte navštívit Národní park Českého Švýcarska a vše si prohlédnete na vlastní oči. Severní Čechy dříve nepatřily mezi oblíbené turistické lokality. Dnes se, ale vše podstatně změnilo. Krása skalních útvarů a divoká příroda přilákala mnoho i zahraničních turistů. Vydejte se podél Labe směrem na Děčín a Hřensko. Uvidíte, že budete překvapeni, co vše je zde k vidění.
budova ve skalách
Labské pískovce, které se v této lokalitě nachází, vám učarují. Mezi masivními skalními útvary si nenechte ujít návštěvu Pravčické brány. Vznikla zvětráváním pískovců a patří mezi největší podobné útvary v Evropě. Na nejužším místě má pouze dva metry. Na Pravčickou bránu se můžete, ale pouze dívat. Je to nutné pro zachování tohoto krásného přírodního útvaru pro další generace. Na Pravčickou bránu se můžete dostat z Mezní louky nebo Hřenska krásnou procházkou, která je dlouhá zhruba dva kilometry. Delší, asi šestikilometrová cesta vede z Mezní louky. Trasa je o něco náročnější, ale rozhodně stojí za to. Výhledy, které se vám naskytnou na okolní skalní útvary, jsou překrásné.
výhled na pískovcové skály
Když už se tento úchvatný kout naší země rozhodnete navštívit, nenechte si ujít projížďku loďkou skalními soutěskami, které se nad řekou Kamenicí vypínají. Nemusíte se ničeho obávat, poplujete se zkušenými převozníky.
děčínská vrchovina
Když už budete v okolí Hřenska, nevynechte návštěvu Děčína. Za prohlídku stojí zrekonstruovaný Děčínský zámek. Kromě zrekonstruovaných prostor, zde naleznete muzeum. Růžová zahrada, která k zámku náleží, vaše oko potěší zvlášť v období, kdy jsou růže rozkvetlé. Kaple svatého kříže, která je součástí zámku, vám zase poskytne pohled na krásné varhany.
Nenechte si krásy Českého Švýcarska ujít a vydejte se obdivovat přírodní krásy naší země.
 
 

Jak cestovat busem

Cestování autobusem je pro spoustu lidí tou levnější formou, jak se někam přemístit. Pokud nemáte vlastní automobil nebo nechcete strávit za volantem několik hodin, pak je pro vás řešením jízda autobusem. A aby byla maximálně pohodlná a bezpečná, je zde několik dobrých doporučení a rad, jak nepodcenit přípravu.
londýnský autobus
Nebudeme zde rozebírat denní ježdění do zaměstnání, ale spíše cestování na delší vzdálenosti, především na dovolené. Tento způsob cestování si můžete užít bez obav a strachu a také vám uteče jako voda.
Do autobusu neberte zbytečně moc oblečení ani zavazadel, jen to, co je nezbytně nutné, všechno ostatní nechte v zavazadlovém prostoru, není problém při pravidelných zastávkách, požádat řidiče, určitě vám rán ochotně umožní přístup k vašemu zavazadlu. Navíc v samotném autobuse je místa málo a prostor nad hlavou moc místa neposkytuje. Dávat něco pod nohy také není zrovna šťastným řešením, neboť při delší jízdě pak nebudete mít kam nohy složit.
sedadla autobusu
Každé zastavení využijte do poslední minuty, návštěva toalety, chvíle na jídlo a pití, protáhnutí těla, určitě nezůstávejte sedět na svém místě. Pokud nechcete trávit zbytečně čas ve frontě na občerstvení někde na benzínce, připravte si svoje vlastní na cestu. Cestování je náročné, proto myslete na dostatek ovoce a zeleniny, drobné sladkosti se určitě také neztratí.  Nápoje berte spíše v menších lahvích, které nezaberou tolik místa a jsou i více praktické. Autobusy jezdící delší vzdálenosti jsou vybaveny tak, aby cestujícím byla možnost nabídnout jak pití teplé, tak i chlazené. Co se týká toalet, mějte u sebe dostatek drobných mincí, někde se totiž za jejich použití platí. Své využití najdou i osvěžující ubrousky a základní potřeby sloužící k denní hygieně.
Na sebe si vždy berte oblečení pohodlné, pokud možno sportovního rázu. Díky klimatizaci je dobré mít nějaký svetr nebo mikinu, vhod přijde i nějaká lehká pokrývka. Při noční jízdě se bude hodit i cestovní polštář.
A abyste se nenudili a zároveň nerušili ostatní, tak menší knihu a sluchátka určitě nezapomeňte doma.
 

Za poznáním do Chorvatska a Slovinska

Každý má o strávené dovolené jiné představy. Někdo si rád odpočine nicneděláním u moře, jiný by to v žádném případě nevydržel. Někteří si bez horské túry nedovedou cestování vůbec představit, a jiní chtějí zase poznat co nejvíce zajímavých míst světa.
Pro poslední kategorii jmenovaných mohou být příjemným vyřešením dovolené třeba poznávací zájezdy.
město za řekou
Vzhledem k velké oblíbenosti poznávacích zájezdů je nabízí snad každá cestovní kancelář. Záleží pouze na nás, co si vybereme a kam se budeme chtít podívat.
král tomislav
Za krásami Chorvatska a Slovinska
Pro představu se můžeme tentokráte na tři dny zajet podívat do Chorvatska a Slovinska. První den se vyjíždí z předem stanoveného místa, nebo více nástupních míst v republice dle zájmu cestovatelů. U krátkých zájezdů se vyjíždí buď velmi brzy ráno, nebo pozdě večer, aby se, strávil čas, kdy se nedá brouzdat po památkách a dalších zajímavostech, v autobuse.
V případě našeho Chorvatsko – Slovinského poznávání se ráno probudíme před světoznámými Plitvickými jezery, kde si spolu s průvodcem projdeme národní park se soustavou jezer a vodopádů a zavzpomínáme tak na Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Sutterhanda. Po načerpání nových dojmů a zážitků se opět odebereme do autobusu, který nás v pozdních odpoledních hodinách doveze do chorvatské metropole – Záhřebu. Zde už na nás bude čekat pohodlné ubytování v hotelu s výbornou večeří a třeba i odpočinkem ve wellness.
Třetí den se po vydatné snídani podíváme do centra Záhřebu, kterým nás opět provede zkušený průvodce. K vidění budou historické zajímavosti a jiné lákavé atrakce.
cesta přes jezero
Na zpáteční cestě se zastavíme ve Slovinském městečku Ptuj, které je věhlasné výrobou výborného vína a byla by tedy škoda nevidět místní vinařství. Prohlédneme si vinné sklepy a ochutnáme některé z místních odrůd. Určitě nezůstane jen u ochutnávání a zakoupíme si také nějakou láhev dobrého vína na pohodové chvíle doma, kdy budeme třeba vzpomínat a prohlížet fotky z tohoto zájezdu.
Poslední nástup do autobusu ve večerních hodinách značí, že se odebereme vyčerpáni novými zážitky a dobrým vínem zpět do svých domovů.